Vatenhandling en ergonomie

Veilig hanteren van vaten begint vanaf de pallet

Met vatenhandling bedoelen we de goederenbehandeling of hanteren van vaten: verplaatsen, heffen, kantelen, mixen, etc van vaten.

Vaten komen voor in verschillende vormen, materialen en groottes en zijn gevuld met olie, chemicalien, voedingsstoffen, enz. Ze zijn te zwaar om manueel te verplaatsen, dit moet met interne transportmiddelen gebeuren. Hierbij is het belangrijk de juiste interne transportmiddelen te kiezen waarbij rekening gehouden wordt met een optimale ergonomie.

De gebruiker ontvangt meestal volle vaten die op een pallet gestapeld zijn. De pallet wordt veilig met de heftruck geleverd en op zijn plaats gezet.

Vanaf men de vaten wil gebruiken, doet men er best aan even na te denken over veilige en ergonomische vatenhandling.  Voor het hanteren van vaten bestaan er immers interne transportmiddelen die toelaten het hanteren van vaten volgens een optimale ergonomie te laten verlopen.

Veilige vatenhandling - spaar je rug, handen en tenen!

De eerste goederenbehandeling die men met een geleverd vat uitvoert, is meestal deze van de pallet nemen. Dit wordt al te vaak nog manueel gedaan, soms met twee personen. Of met een steekwagen of andere interne transportmiddelen die voor deze toepassing niet geschikt zijn. Dit brengt ongetwijfeld steeds risico's mee voor kwetsuren aan handen en voeten, en op gebied van ergonomie: overbelasting van rug, knieën en schouders.

Met eenvoudige vatenhandling heftoestellen kunnen wij u het vat door één persoon van de pallet laten nemen. Snel en veilig, ergonomisch tillen zonder de rug te belasten.

Alle manuele taken die de operator onderneemt, zouden nooit meer dan 25 kg kracht mogen vragen. Deze kracht moet dan verspreid zijn tussen de lende en de schouders, zowel bij duwen als trekken. Om te heffen moet de last op lende-hoogte staan en heel dicht bij het lichaam, zodat de vereiste kracht van de operator minimaal kan blijven.

Al onze vatenhandling toestellen zijn gericht op het hanteren van vaten volgens de strikte naleving van de ergonomische richtlijnen.

Veilige vatenhandling - spaar je rug, handen en tenen!
ASP biedt u een oplossing voor elke vorm van vatenhandling: het ergonomisch en veilig hanteren van vaten is voor ons een prioriteit.

Bezoek onze PRODUCTEN pagina's voor meer informatie.

 

ASP bvba - Baanakkerweg 3 - 3060 Bertem - België    +32 16 36 12 24 - info@asp-online.be